In de maand juni organiseert Heemkunde Gouw Antwerpen naar jaarlijkse gewoonte de “heemkundezondagen”.

Tientallen heemkringen en heemkundige musea uit de provincie Antwerpen komen dan op de proppen met activiteiten en tentoonstellingen rond het thema “Wooncomfort : een verhaal van ontwikkeling en verandering”.
 
De Heistse heemkring Die Swane heeft binnen dit thema gekozen voor “de aspecten en evolutie van eetgerei en huisraad”,  en meer bepaald :  “de evolutie van de gedekte tafel”.  Drie tafels laten achtereenvolgens zien waaruit het eetgerei op de karige dis van de arme mens bestond rond 1860, met daar naast de rijk gedekte feesttafel van de gegoede burgerij in 1880 die dan weer een heel ander verhaal vertelt. En ten slotte toont het jaar 1960 ons hoe het eetgerei van Jan Modaal er toen uit zag.  Een beeld dat velen onder ons zich ongetwijfeld nog goed kunnen herinneren. Als extraatje wordt ook de evolutie van de vertrouwde koffiepot door de jaren heen getoond.
 
Te bezichtigen in het heemmuseum Kerkplein 24, 2220 Heist-op-den-Berg, van 14 u. tot 18 u. elke zondag vanaf 3 juni tot einde augustus 2012.  De toegang is gratis.
 
Tijdens de openingsuren van het museum is – ten behoeve van de dorstigen - ook museumcafé  Swanekelder open.